Matbacılar pek vatandaşların ilgi alanına girmediği için detaylı bilinen bir sektör değildir. Tek bilinen elimize geçen kitaplar, gazeteler veya bir işletmenin kartviziti gibi baskıların yapıldığı yerler olarak bilinirler. Bazı vatandaşlarımız ise hababam sınıfı filmindeki "ülkemizde ilk matbaayı kim kurmuştur" sorusuna verilen "İbrahim Müteferrika" cevabından ileri bir bilgiye sahip değildir. Oysaki matbaa hayatımızın heryerinde vardır. Elinize aldığınız bir gazete, kitap, broşür vb her mecmaa matbaada basılmaktadır. En enteresan olanı ise kağıt paraların darphanenin içindeki matbaalarda basılmasıdır. Tüm bu olağanları bir kenara bırakarak kalitesiz matbaacıları ele alalım.
Saymakla biltemen çeşitliliğe sahip olan matbaacıların pekte masum olmayanları vardır. Bunları örneklerle açıklamaya çalışalım. Öncelikle matbaaların CMYK kodu ile renk kartelası vardır. 4 renkten oluşan kartela ile tüm renkler oluşmaktadır. Bu kısa bilgiden sonra yılbaşına doğru takvim yaptırmak isteyen bir işletmenin baskı sonrası yeşil olması gereken ağaçların turuncu, mavi gökyüzünün pembe ve akarsuyun kırmızı olduğunu görür. Parası önceden ödendiği için yapacak bir durum kalmamıştır. Açılan büyük ziyanın hesabı artık adalete veya yüce adalate kalmıştır. Dahada derinleştirelim. Ciddi masraflar açarak kurduğunuz kurumsal işletmenize kartvizit, antetli kağıt ve zarf yaptırmak istediniz. Kurumsal imajınızın korunması adına yüksek kalite iş istediniz ama tabiki sonuç hüsran. Naylon gibi kartvizit, sarı bir kağıt ve mektup zarfına papates ile basılmış logo. Kalitesiz matbaacını ne düşüncelerinizi tasarlar nede yapmak istediğiniz anlar. kendi kafasından geçeni kurgular.
Gelelim en profesyonel sahtekar matbacılara. Bu tür matbaacıların vatandaşa veya işletmelere doğrudan zararı dokunmaz. Genelde gizli yerlerde, merdivan altlarında çalışışırlar. Ortamları pekte temiz değildir. Büyük işler planladıkları için bu durum onlar için hiç önemli değildir. Çünkü amaçları sahte para, pasaport, çek vb baskılar yaparak; devlete veya vatandaşa dolaylı yoldan büyük zarar açarlar. Kanunlar pekte umurlarında olmadan bu matbaacılar o kadar gamsızdır ki adalet önünde çirkefliğe kadar ilerlemekten çekinmezler.
Bu yazımızdanda anlayacağınız üzere insanlara faydalı olan kitaplardan büyük zararlar açan sahtekar matbaacılara kadar çok geniş bir sektördür. Kalitesiz bir matbaacının size veya devlete ne kadar zarar açabileceğini hakkında artık bir fikrinizin olduğuna eminim. Kaliteli matbaaları tercih ederek bu tür sahtekarlara fırsat vermemeye özen göztereceğinize eminiz.
"Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz."
Ali bey okuduysaniz iki kere kapıya vurun